Lawak Kampus: Jilid 16




E.Kamus 5.02

10:43 AM Posted by Lagend TV View Comments

[Image: E-Kamus-5.02.08.png]


E-KAMUS PRO 5.02 merupakan perisian perkamusan digital yang amat berguna bagi membantu individu menguasai pelbagai ilmu yang kini berkembang pesat dalam era teknologi maklumat. Penjelasan makna sesuatu perkataan boleh didapati kurang dari sesaat melalui fungsi 'Text Capture' yang menggunakan tetikus sepenuhnya di samping kepelbagaian fungsi yang direka khas bagi menjadikan e-kamus sebagai perisian yang amat penting dalam era teknologi maklumat masa kini. Berikut adalah beberapa kelebihan e-kamus apabila digunakan dengan cara yang betul boleh memberi impak yang besar.


Kelebihan E-KAMUS PRO 5.02.09

  • Teknologi carian yang mudah, cepat dan tepat berserta keterangan berformat.
  • Text Capture dan xView - Carian tanpa perlu menaip pada kotak carian (Auto word translate). Tetingkap xView berkebolehan membaca keseluruhan ayat dalam bahasa Inggeris.
  • Kamus editor - Alatan bagi membina pelbagai kamus tambahan. Terdapat 17 jenis kamus tambahan yang telah siap dibina menggunakan kamus editor yang boleh dimuatkan ke dalam sistem carian e-kamus.
  • Sistem pengesan kesalahan ejaan bahasa Melayu pada Microsoft Word 2003, 2007 dan 2010. Sistem pengesan kesalahan ejaan bahasa Melayu berfungsi serentak dengan sistem pengesan kesalahan ejaan bahasa Inggeris dalam satu-satu masa.
  • Desktop Translator - Perisian terjemahan penuh English-Melayu dan Melayu-English.
  • Sebutan English - Berfungsi pada semua kamus bahasa Inggeris.

Petua Imam Syafie


[Image: 36150_130403880344488_129848137066729_16....jpg?w=590]

Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas


Empat perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam


Empat perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih


Empat perkara merosakkan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat


Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama


4 CARA TIDUR
1. TIDUR PARA NABI
- Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.
2. TIDUR PARA ULAMA’ & AHLI IBADAH
- Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.
3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
- Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak di makan.
4. TIDUR SYAITAN
- Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka



sumber

Awas! Bahaya Mendengar Muzik Sewaktu Tidur

11:10 AM Posted by Lagend TV View Comments
Tidur nyenyak dan mencukupi pada waktu malam penting untuk kecergasan fizikal dan mental tetapi kini masalah tidur tidak cukup semakin meningkat. Tidur adalah suatu nikmat yang telah Allah S.W.T berikan kepada makhlukNya untuk mendapatkan rehat bagi tubuh badan.
Kebiasaan tidur sambil mendengarkan muzik, atau menonton televisyen sampai tertidur, atau membiarkan lampu di ruangan menyala terang, memang sukar untuk di halang dan menurut sebahagian orang keadaan seperti itu membuat mereka menjadi lebih cepat tertidur.


[Image: baluk.jpg]

Kalau kalian ingin tahu akan kenyataannya setelah terbangun kalian akan merasa lebih tertekan (stress). Bahkan ada yang merasa seperti tidak tidur semalaman. Senang kata tidur tak puas dan tak lena.
Ketahui lagi apa yang terfakta sewaktu kita tidur
Sewaktu kita tidur sebenarnya kalau kalian ingin tahu, otak tidak pernah tidur. Otak selalu menjalankan aktivitinya walaupun tidak sesibuk seperti waktu kira berjaga, iaitu menjalankan sistem metabolisme tubuh.
Pada malam hari, seiring menurunnya aktiviti tubuh, rentak gelombang otak pun mengalami penurunan.
Namun apabila kita tidur sambil mendengarkan muzik, televisyen dalam keadaan hidup atau lampu sedang menyala terang, maka gelombang suara atau cahaya yang dipancarkan oleh peralatan tersebut tetap diterima oleh pancaindera pendengaran dan penglihatan kita.
Gelombang suara diterima oleh alat pendengaran di dalam telinga dan gelombang cahaya tetap dapat menembus kelopak mata dan diterima oleh retina dan lensa mata .


[Image: emnb_18_25944.gif?1711599285]
Gelombang-gelombang tersebut akan diteruskan ke otak kita. Otak yang harusnya berehat akan kembali terangsang untuk bekerja dan mengubah informasi yang masuk.
Apabila hal ini berlangsung sepanjang malam, bermakana kita hanya tidur menurut tubuh luar, tetapi tidak menurut otak.
Otak akan terus bekerja mengolah informasi yang masuk tersebut. Jadi jangan biarkan otak Anda keletihan kerana harus tetap bekerja pada malam hari, sedangkan di siang hari otak jugak akan digunakan sepenuhnya melakukan kerja seharian.
Penelitian Ohio State University membuat pembongkaran di mana, tidur dgn lampu menyala akan membuat perasaan tidak tenang atau resah sewaktu dari bangun tidur.

P/s : macam mana bagi yang dah terbiasa ek? slow-slow la kan tukar habit..heee
 


sumber

PC Cleaner PRO 2013


[Image: pc-cleaner-pro-box.png]

PC Cleaner Pro 2013 Clean and Optimize Your PC TODAY Are you tired of putting up with a slow PC? With one download you can Clean your PC, Protect your privacy and make your PC faster and more secure. Clean and Effectively Boost your Computer's Performance Now! Slow Computer? PC infected? Let PC Cleaner clean, optimize & turbocharge your PC's performance now!
We believe computers are meant to speed things up, not slow things down, so you can work smarter and faster. That's why we engineered PC Cleaner to provide outstanding antivirus and antispyware protection, and PC optimization tools that works quietly and efficiently, without slowing your PC down like other bloated security products.

Registry Cleaner

PC Cleaner will remove unused and old entries, including File Extensions, ActiveX Controls, ClassIDs, ProgIDs, Uninstallers, Shared DLLs, Fonts, Help Files, Application Paths, Icons, Invalid Shortcuts and more.

Increase Your PC's Performance

PC optimization is the quickest way to adjust your system settings at once. PC Cleaner will analyze your system & adjust your PC to function at its maximum performance.

Boost Your PC's Speed

PC Cleaner uses recommeneded tweaks to help boost your PC speed and overall system performance. You could have faster downloads, uploads, web surfing and more.

Certified Virus + Spyware Protection

Certified Virus + Spyware Protection PC Antivirus Pro will scan your complete system for malicious threats including: viruses, spyware,. rogue programs, trojans, adware, rootkit, dialers, worms, parasites and other potentially harmful programs that may be installed on your computer.

Security Defense

PC Cleaner will scan and check for windows vulnerablities within Windows system. Windows Update is a service provided by Microsoft. Security updates or critical updates protect against vulnerabilities to malware and security exploits.

Clean Your System

In using a computer from day to day you're going to accumulate system clutter. You can significantly increase your PC performance & stability by removing these files.

Privacy Protection

PC Cleaner is designed to protect you by cleaning up all the unwanted history data on your computer which could also put you at risk of identity theft.

Internet Optimizer

PC Cleaner will automatically adjust your internet connections to increase super fast web surfing, faster downloads including: music , movies games and video downloads.

System Optimizer

PC System Optimizer is the fastest way to adjust all your system settings at once. The PC Optimizer works by determining what type of PC you have and what programs you have installed. Then it will adjust system settings so that your machine will function at its maximum capacity.

Memory Optimizer

PC Cleaner will optimize your memory and recover wasted memory (RAM), space and improve system performance.

Startup Manager

Startup Manger allows you control of what programs are launched when you start your computer. You can disable unnecessary programs that are slowing you down.

Uninstall Manager

This feature lets you easily uninstall applications that you don't want you your computer.

BHO Manager

Stabilize your browser and speed up web efficiency by managing Browser Helper Objects and Plugins.

ActiveX Manager

Many ActiveX controls are actually beneficial, but malicious programs frequently use ActiveX controls in order to embed themselves on your system through browser security exploits or compromised security settings. PC Cleaner's definition database contains a comprehensive list of malicious ActiveX objects, which will be automatically loaded to the blocked list. This file is updated continuously by our definitions team.

Duplicate File Remover

PC Cleaner Duplicate File Remover will easily find and remove duplicates and help you reclaim valuable disk space and improve data efficiency. Duplicate files are in most cases redundant and unnecessary, so keeping them is merely a waste of hard disk space.

Automatic Updates

Having a system that is up-to-date is the best way to keep programs running right. PC cleaner updates everyday to ensure you you have the most current protection and tools.

Free 24/7 Dedicated Live Support

PC Cleaner is here to assist you with a live Microsoft Certified Technician 24 hours 7 days a week including all holidays. We are here to help! If you have PC issues that our software is not fixing, No Worries, because we have expert techinicais ready to help you resolve your PC issues FREE!

Iron Clad 100% Money Back Guarantee

PC Cleaner optimizes and cleans your PC to help boost PC performance. If, for any reason, you are not pleased with our product, contact our customer support team within 90 days of purchase and we will be happy to refund the full purchase price.



Cara buat aiskrim goreng..

6:56 PM Posted by Lagend TV View Comments



Bahan-bahan:
  • 10 keping roti putih
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  • Minyak
  • Cara-cara:
    1. Lembabkan roti dengan air /saya gelek jer roti tu..
    2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
    3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
    4. Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar)./saya guna cawan plastik .. idea dari catlina..
    5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman
    6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.
Roti putih... digelek sedikit utk mendapatkan roti yg sederhana padat....
Letakan aiskrim pilihan... kebetulan ada 2 box aiskrim di peti ais.. sukenya...
aiskrim lava coklat
Tangkupkan kepingan roti tadi dengan kepingan roti lain di atas aiskrim ...lupa nk snap pic pulak.. lepas tu ambil lah cawan (sesuaikan dgn saiz roti) tekankan atas roti .. sehingga menjadi seperti di bawah..terus simpan dalam bahagian bhg dinginbeku peti ais..
Lebihan tepi2 roti tu jgn di buang.. hihihi.. boleh buat puding roti pulak lepas ni..
aiskrim roti yg telah siap.. saya dpt 12 keping.. simpan semalaman sebelum di goreng...
goreng dalam minyak yang panas.. sebaiknya bila minyak dah panas terus masukkan aiskrim ni dlm kuali.. balik2kan hingga kekuningan.. n siap boleh terus di makan...
sangat yummyyyyyyy... jom makan aiskrim goreng

Majalah APO? #331

6:52 PM Posted by Lagend TV View Comments



Tukar Icon HDD

6:35 PM Posted by Lagend TV View Comments
Tools - Tools yang diperlukan adalah :

Spoiler : 
1. Notepad
2. Icon


Mula2 open notepad anda dan tulis



Spoiler : 
[AutoRun]
ICON=nama icon.ico

*Nampak x nama icon tu ? Yg Tu korang kene letak name icon yg korang nk letak...

Save notepad as autorun.inf simpan kat hard disk

Contoh :

[Image: autorun.png] 


Lepas tu copy paste icon korang kat Hard Disk

Contoh :

[Image: capturecwo.png] 


Lepas tu mcm nmpk hodoh pulk...Korg pegi kat properties hidden kan file autorun dan icon tdi...

Ada sesetengah file dah hidden tpi xblh...kenapa ?..kena setting..bukak mana2 folder...

organize >>file and folder >>view..click kat dont show hidden file...

Ni hasilnya

[Image: hide.png] 


Nak Download Icon ? Bole Klik Link Kat Bwh ni...


Preview :

[Image: em95i.jpg]


DOWNLOAD HERE

Preview :

[Image: xPgfe.jpg]

DOWNLOAD HERE

Preview :

[Image: otZFs.jpg] 

DOWNLOAD HERE

Preview :






SELAMAT MENCUBA!!!




AVAST PERMANENT ACTIVATOR V2.0.0

5:19 PM Posted by Lagend TV View Comments




Avast Permanent Activator v2.0.0 Mediafire Links



This is the easiest Avast activator for Avast Internet Security.
Instructions:1. Install Avast.2. Disable Avast Self-Defense.3. Run the activator as Administrator and click Activate.4. Reboot your system.



DOWNLOAD HERE : -


Masalah " Window 7 Not Genuine "

12:25 PM Posted by Lagend TV View Comments
Memandangkan Saya baru sahaja format kembali komputer Saya, kali ini saya akan berkongsi bagaimana ingin membuatkan @ mengaktifkan windows anda selepas terdapat notifikasi yang keluar seperti dalam gambar dibawah.



Untuk mengaktifkan windows anda, anda hanya perlukan sofware yang dipanggil sebagai Windows Loader. Dengan hanya beberapa click anda mampu menjadikan komputer peribadi anda menjadi "genuine".

Langkah pertama anda perlu download Windows Loader. 
DOWNLOAD HERE

Selepas anda download aplikasi tersebut extract .rar file pada desktop anda kemudian click pada WindowsLoader.exe seperti gambar dibawah



[Image: HaLAE.png] 


Maka akan munculah paparan window seperti berikut



[Image: ldr12.png] 


Click pada install dan tunggu hingga proses selesai dan kemudian restart komputer anda. Maka dengan secara magic dan ajaib windows anda telah menjadi "genuine". Untuk menyemak sama ada dia berkesan atau tidak, anda boleh pergi ke My Computer> Right Click > Properties dan muncul window seperti dibawah




DAH SATTLE....SELAMAT MENCUBA

Under 18 No Fear: Kompilasi Jitu


Kompilasi nih terbahagi kepada 5 bahagian.. So, aku bahagikan kepada lima link.. Korang semua boleh pilih la nk download bahagian yang mana...
Harap download semua..











Majalah UJANG #439

8:13 PM Posted by Lagend TV View Comments



Anda Bertanya USTAZ AZHAR IDRUS Menjawab (Jilid 02)

7:50 PM Posted by Lagend TV View Comments



Siapakah maskot dalam rancangan ALONG time kita kecik dulu?

Siapakah maskot dalam rancangan ALONG time kita kecik dulu?
[Image: images_%252890%2529.jpg]

Salam , Along nak share benda yang along x taw berbelas tahun ni , dari kecik along tgk rancangan ALONG ni , tp x taw sape maskot ALONG tu , tgk gambar bawah ni baru taw siapa sebenarnye ALONG RClol


[Image: untitled.bmp]
BETO KUSYAIRY!!

sumber

Risiko Meminum Teh Panas & Teh Ais

Risiko Meminum Teh Panas & Teh Ais
[Image: 225743_209040162462903_1000508_n.jpg]

Hasil kajian terkini oleh saintis Iran menyatakan meminum teh dalam keadaan masih panas melebihi suhu 70 darjah celcius boleh menyebabkan terjadinya penyakit Barah Kerongkong.



Mengikut sebuah kajian yang terlebih dahulu dilakukan dalam British Medical Journal telah dikemukakan minuman panas berpotensi menimbulkan tumor. Meminum teh panas dengan suhu di atas 70 darjah celcius sama dengan meningkatkan risiko barah kerongkong lapan kali ganda lebih besar untuk terjadi jika dibandingkan anda meminumnya dalam keadaan kurang panas iaitu di bawah 65 darjah celcius, demikian penjelasan penyelidik sepertimana dilaporkan oleh Reuters.

Bersama kumpulannya, Reza Malekzadeh dari Universiti Tehran telah melakukan kajian terhadap 300 orang yang didiagnosis menghidap penyakit barah kerongkong, sementara 571 orang yang lain dalam keadaan sihat. Mereka semua adalah berasal dari daerah yang sama, di negeri Golestan, Iran Utara.

Malekzadeh menjadikan daerah ini sebagai sampel kajian kerana Golestan merupakan salah satu daerah yang mempunyai jumlah pesakit barah kerongkong tertinggi di dunia. Namun sebaliknya tahap kebiasaan merokok dan meminum alkohol di daerah ini sangat rendah. Yang perlu diketahui, hampir kesemua penduduknya gemar minum teh hitam secara rutin, sebanyak satu liter setiap hari.

Hasil kajiannya, orang² yang rutinnya meminum teh panas kurang daripada dua minit selepas dituangkan dengan tingkatan suhu yang melebihi 70 darjah celcius berisiko mencetuskan perkembangan barah kerongkong lebih cepat jika dibandingkan dengan mereka yang terlebih dahulu menunggu sehingga empat minit atau lebih. Sebenarnya tidaklah ada keterangan yang konkrit seberapa panas suhu teh yang menyebabkan barah, namun para penyelidik membuat kesimpulan luka akibat daripada kepanasan teh akan menyebabkan kerengsaan kerongkong yang sekaligus akan menyebabkan berlakunya simpton² barah.

Dibandingkan dengan meminum teh yang kurang kepanasannya yang mampu ditanggung oleh organ dalaman manusia atau teh suam kuku pada suhu 65 darjah Celsius atau kurang, meminum teh panas antara 66 dan 68 darjah Celsius memungkinkan untuk meningkatkan dua kali ganda risiko terjadinya barah kerongkong, dan meminum teh yang panas pada suhu 70 darjah Celsius atau lebih berpotensi besar untuk meningkatkan risiko tercetusnya penyakit barah sehingga lapan kali ganda.

Telah dicatatkan setiap tahun lebih daripada 500.000 orang di seluruh dunia meninggal dunia akibat penyakit barah kerongkong. Penyakit ini tumbuh subur terutamanya di daerah di Asia, Afrika, dan Amerika Selatan. Barah ini termasuk dalam kalangan penyakit barah pembunuh dengan rata-rata kesembuhannya adalah sekitar 12 hingga 31 peratus, itu pun memerlukan masa yang cukup panjang, sekitar 5 tahun.

“Keputusan kajian membuktikankan peningkatan kuat risiko OSCC yang berkaitan dengan meminum teh panas atau sangat panas,”. Oleh itu saintis menyarankan agar mesti menunggu beberapa minit terlebih dahulu sebelum meminum satu gelas teh yang baru ditapis dengan air yang mendidih.

Laporan itu juga memberi sokongan kepada pendapat bahawa kecederaan kerana hawa panas air yang melalui organ pemakanan manusia mungkin menjadi penyebab kepada barah “epithelium” walaupun bagaimana proses kepanasan mampu meningkatkan perkembangan tumor masih belum diketahui.

Daripada penelitian tersebut dapat disimpulkan bahawa pengambilan minuman dalam keadaan panas berbahaya bagi kesihatan anda. Apalagi jikalau ditambah dengan makanan yang panas pul. Lebih baik teh atau minuman lain diminum dalam keadaan yang kurang panas atau boleh kita katakan sebagai hangat tetapi tidak terlalu panas.

Bahaya Minum Teh Ais Bagi Kesihatan Ginjal


Siapa di antara para pengunjung yang tidak menyukai minuman rakyat yang satu ini? Yah, Teh ais sepertinya begitu mudahnya kita temui di mana-mana gerai makanan, dari warung pinggir jalan sampai Restoran mewahpun semuanya menyediakan teh ais sebagai salah satu menu utama minumannya. Teh ais dengan bau dan rasa khasnya sudah menjadi darah daging dalam masyarakat kita meskipun dihiaskan dalam bentuk apa² sekalipun. Teh tetaplah Teh dan jika diberi ais, maka kesegarannyalah yang kita dapat nikmatinya. Apalagi di Bulan Puasa, menu pembuka sebelum makan besarpun sering didahului dengan minum teh ais .


Tapi tahukah anda, di sebalik kenikmatannya, teh ais menyimpan potensi yang berbahaya bagi kesihatan manusia. Penyelidikan di Loyola University Chicago Stritch School of Medicine telah mengungkapkan bahawa pengambilan teh ais secara berlebih meningkatkan risiko penyakit batu karang.

Sepertimana yang telah dilaporkan dari laman Times of India, teh ais mengandungi kepekatan tinggi oksalat, salah satu bahan kimia yang merupakan kunci untuk mencetuskan pembentukan batu karang. ”Bagi mereka yang mempunyai kecenderungan mengidapi penyakit batu karang, teh ais jelas menjadi minuman terburuk atau sebahagian daripada pantang larang minumannya,” kata Dr John Milner iaitu seorang pembantu profesor Jabatan Urologi.

Milner berkata, teh panas sebenarnya juga menyimpan kesan-kesan buruk yang sama. Hanya, kuantiti penyajian teh panas biasanya lebih kecil. Logiknya, orang meminum teh panas, kuantiti airnya tidaklah akan sebanyak meminum teh ais. Jarang orang yang mengambil teh panas apabila haus. Berbeza dengan teh ais, di mana ramai orang sanggup meminumnya lebih daripada segelas saat haus dan hawa panas.

Lelaki, wanita posmenopause dengan tingkatan estrogen yang rendah paling terdedah terhadap keburukan teh ais ini. Oleh itu, Milner menyarankan agar menggantikan pengambilan minuman itu dengan air putih, atau mencampurkannya dengan lemon. ”Lemon kaya engan kandungan citrates, yang boleh menghalang pertumbuhan batu karang dalam ginjal,” kata Milner.

Batu karang adalah kristal kecil yang terbentuk daripada mineral dan garam yang biasanya ditemui dalam air seni, buah pinggang atau saluran pundi kencing. Mineral tak terpakai itu umumnya akan dikeluarkan daripada tubuh bersama urin (air kencing), tetapi dalam keadaan tertentu ia akan mengendap dan membatu di dalam saluran pundi kencing atau buah pinggang.

Pengkaji juga mengungkapkan sejumlah makanan lain yang berpotensi menyimpan kesan-kesan buruk apabila memakannya. Mereka menyebutkan antara lainnya: bayam, coklat, kacang-kacangan, garam, dan daging. Sebaiknya, ambillah teh ais dan makanan-makanan itu secara bersederhana demi kesihatan ginjal anda. Padukan pula dengan sumber makanan yang tinggi kalsiumnya yang dapat mereduksi oksalat. Dan, tentu sahaja perbanyakkanlah meminum air putih.

sumber

Internet Download Manager 6.14 + Patch

Internet Download Manager (IDM) is a tool to increase download speeds, resume and schedule downloads. Comprehensive error recovery and resume capability will restart broken or interrupted downloads due to lost connections, network problems, computer shutdowns, or unexpected power outages. Simple graphic user interface makes IDM user friendly and easy to use. Internet Download Manager has a smart download logic accelerator that features intelligent dynamic file segmentation and safe multipart downloading technology to accelerate your downloads. Unlike other download managers and accelerators Internet Download Manager segments downloaded files dynamically during download process and reuses available connections without additional connect and login stages to achieve best acceleration performance.

What's new in version 6.14 Final?

(Released: Dec 14, 2012)
  • Improved Windows 8 integration
  • Improved integration for Enhanced Protected Mode of IE 10
  • Fixed bugs




Cat Mario

Cat Mario
[Image: CatMarioSS01.png] 





Game yang boleh mendatangkan stress RCangry RCangry

JOM MAIN!!! Rcgaymer


DOWNLOAD HERE

Bagaimana Nak Tahu Telur Segar Atau Tidak?



Dengan kaedah memasukkan telur ke dalam bekas berisi air, kita boleh mengetahui kesegaran telur tersebut :


1. Sangat Segar - Telur yang amat segar akan tenggelam ke bawah dan terbaring dengan elok.


2. Berusia Seminggu - Telur yang dah seminggu akan tenggelam tetapi bahagian hujung yang ‘gemuk’ pada telur akan terangkat sedikit.


3. Berusia 3 minggu - Telur yang berusia 3 minggu akan seimbang pada bahagian yang runcing manakala bahagian yang ‘gemuk’ akan naik ke atas.


4. Telur Busuk - Telur yang dah lama akan terapung, terlonjak ke permukaan air. So jangan makan…


sumber

Kuning Telur Sama Buruk Dengan Merokok

[Image: kuning-telur.jpg]


Telur sering disebut-sebut sebagai makanan yang sihat mungkin boleh 
mengakibatkan buruk terhadap kesihatan arteri. Putih telur diketahui 
bermanfaat bagi kesihatan kerana tinggi protein, tapi sayangnya kuning 
telur mengandungi kolesterol tinggi yang hampir sama bahayanya dengan 
nikotin rokok terhadap arteri.




Sebuah kajian yang dilakukan oleh para penyelidik dari Western 
University di Kanada dan diterbitkan dalam jurnal Atherosclerosis 
menunjukkan bahawa diet kaya kuning telur boleh menyumbat arteri dan 
mengembangkan aterosklerosis.


Seperti dipetik dari onlymyhealth, Jumaat (7/9/12), aterosklerosis 
adalah suatu keadaan perubatan yang boleh menyebabkan serangan jantung 
dan stroke, akibat pengumpulan plak di sepanjang dinding arteri.


Penyelidik di University Hospital juga melakukan kajian terhadap 
pesakit aterosklerosis tentang gaya hidupnya sehari-hari, pengambilan 
ubat-ubatan, riwayat merokok dan pengambilan kuning telur satu minggu. 
Kadar daripada 1.262 pesakit menunjukkan bahawa plak pada dinding arteri
mengalami peningkatan secara signifikan selepas usia 40 tahun.


Tetapi peningkatan secara eksponen jug aterjadi pada pesakit yang 
mempunyai kebiasaan merokok dan yang mengambil kuning telur secara 
teratur. Besarnya pengaruh kuning telur dalam penumpukan plak arteri 
hampir dua pertiga dari pengaruh rokok.


Merokok secara langsung dapat mempengaruhi pembuluh darah dan 
pembangunan plak, sedangkan pengambilan kuning telur mempunyai kesan 
yang tidak langsung, iaitu dengan menjejaskan kolesterol darah secara 
keseluruhan.


Tahap kolesterol yang tinggi dalam darah menyebabkan pengumpulan plak
arteri secara berperingkat. Selain makan kuning telur, ada 
faktor-faktor lain yang juga mempengaruhi kadar kolesterol, termasuk 
makan makanan berlemak, obesiti, kurangnya aktiviti fizikal dan genetik.


Kajian menunjukkan bahawa pengambilan kuning telur sangat berbahaya 
bagi individu yang berisiko terhadap penyakit kardiovaskular. Namun, 
percubaan lebih lanjut dan kajian prospektif masih diperlukan untuk 
mengesahkan perkara itu.


Makan kuning telur menjadi bermasalah apabila digabungkan dengan 
sosej kerana kedua-duanya menyumbangkan kolesterol dalam peringkat yang 
cukup tinggi. Tetap makan kuning telur dengan putih telurnya untuk 
menjaga pengambilan lemak tepu dan tahap kolesterol yang lebih rendah 
dan dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular secara signifikan.

click sini

sumber

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...